• မိုးေလးမ်ိဳး၊ လူေလးမိ်ဳး၊ ျမင္းေလးမ်ိဳး၊ သစ္ပင္ေလးမ်ိဳး ႏွင့္ ဒုကၡသည္ေလးမ်ိဳး
  • အပစ္အခတ္ရပ္စဲေရးစာခ်ဳပ္အေပၚ KNU၏သေဘာထား ဆက္သြယ္ေမးျမန္းခ်က္
  • ကရင္လူမ်ိဳးတို႔ သိသင့္သိထိုက္ေသာ လဆန္း လဆုတ္ အေခၚအေ၀ၚမ်ား
  • ေဖါဟ္အု္တါ ယဲါမိင္
  • လာခုဂ္ခါင္ၟစူး ဟွံင္ယုဂ္

Wednesday, October 28, 2009

ေရွာက္သီးသံပုရာသီး သုံးတဲ့နည္း

ေရွာက္သီး သံပုရာသီး သုံးတဲ့နည္း
ေသာ္စင္ေအာင္(ေငြေတာင္)

တခါတေလ အလုပ္မ်ားေနလို႔ပဲျဖစ္ျဖစ္ ေမ့ၿပီး ထမင္းဂ်ိဳင့္၊ ဟင္းအိုး၊ ထမင္းအိုးေတြ
ဒါမွမဟုတ္ အသားဟင္း ငါးဟင္းေတြထည့္ထားတဲ့ အိုးခြက္၊ ပန္းကန္ေတြကို သုံးေလး
ရက္ၾကာတဲ့အထိ မေဆးမေၾကာမိလို႔ အနံ႔ဆိုးေတြထြက္ၿပီးေဆးေၾကာရခက္ေနရင္
ညႇစ္ၿပီးသုံးၿပီးသား သံပုရာခြံနဲ႔တိုက္ခၽြတ္ေဆးေၾကာလို႔ရွိရင္ အနံ႔ကင္းစင္ၿပီးျဖဴလြင္
ေတာက္ပ,လာပါလိမ့္မယ္။

ကိုယ္ပန္းလက္ပန္းက်ၿပီး ေခါင္းကိုက္ရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ တျခားအေၾကာင္းေတြေၾကာင့္
ေခါင္းကိုက္ရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ သံပုရာသီး တစိပ္ႏွစ္စိပ္ေလာက္ထည့္ၿပီးညႇစ္ေသာက္လိုက္ရင္
ေခါင္းကိုက္တာခ်က္ခ်င္းလက္ငင္း ေပ်ာက္ကင္းသက္သာပါလိမ့္မယ္။

လက္မွာ ငါးညႇီနံ႔၊ၾကက္သြန္နီနံ႔ေတြနံေနတယ္ဆိုရင္ ညႇစ္ၿပီးသားသံပုရာခြံေတြနဲ႔ ပြတ္တိုက္ေပးလိုက္ရင္ ညႇီနံ႔ေတြ အလြယ္တကူ ေပ်ာက္ကင္းသြားပါလိမ့္မယ္။
ဒါေပမယ့္ သစ္သီးအေစးေတြ ေပက်ံစြန္းထင္းေနရင္ေတာ့ မသုံးရေသးတဲ့ေရွာက္သီးကိုထက္ျခမ္းခြဲၿပီး စြန္းေပေနတဲ့ေနရာကို ပြတ္ေပးလိုက္ပါ။
အဲဒီေနာက္ ဆပ္ျပာမသုံးပဲ ေရေႏြးနဲ႔ေဆးလိုက္ပါ။

အဝတ္ေတြ ေခ်း(ဂ်ီး)ကၽြတ္ေအာင္ဆိုရင္ေတာ့ ျပဳတ္ေလွ်ာ္တဲ့အခါ သံပုရာသီး
သုံးေလးစိပ္ေလာက္ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ေလွ်ာ္မယ္ဆိုရင္ ပိုၿပီးျဖဴလာပါလိမ့္မယ္။

စလင္းႀကီးၿမ့ိဳနယ္၊ ထူးႀကီးေက်းရြာမွ ဆရာေတာ္ ဦးလာဘိက အား ဤစာစုျဖင့္ ဦးညႊတ္ပါ၏။

ေသာ္စင္ေအာင္(ေငြေတာင္)
နကၡတၱေရာင္ျခည္ မဂၢဇင္း
၁၉၉၉၊ ေမလ။