• မိုးေလးမ်ိဳး၊ လူေလးမိ်ဳး၊ ျမင္းေလးမ်ိဳး၊ သစ္ပင္ေလးမ်ိဳး ႏွင့္ ဒုကၡသည္ေလးမ်ိဳး
  • အပစ္အခတ္ရပ္စဲေရးစာခ်ဳပ္အေပၚ KNU၏သေဘာထား ဆက္သြယ္ေမးျမန္းခ်က္
  • ကရင္လူမ်ိဳးတို႔ သိသင့္သိထိုက္ေသာ လဆန္း လဆုတ္ အေခၚအေ၀ၚမ်ား
  • ေဖါဟ္အု္တါ ယဲါမိင္
  • လာခုဂ္ခါင္ၟစူး ဟွံင္ယုဂ္

Monday, April 1, 2013

စားလုိ႔ မေကာင္းတဲ႔ အစားအစာဟာ အာဟာရ ပုိ ျပည္႔စုံ


စားလုိ႔ မေကာင္းတဲ႔ အစားအစာဟာ

အာဟာရ ပုိ ျပည္႔စုံ

2013-04-01

ဖန္တဲ႔စားစရာ။

မရင္႔ေသးတဲ႔ တည္သီး၊ ခရမ္းေရာင္ စပ်စ္သီးအခြန္ေတြဟာ အရသာ အရမ္းဖန္တဲ႔စားစရာေတြျဖစ္ပါတယ္။
ဖန္တဲ႔စားစရာေတြထဲမွာ ရုကၡပင္အက္ဆစ္ဓါတ္ မ်ားျပားျပီး ဆီးခ်ိဳေရာဂါနဲ႔ ေသြးအဆီဓါတ္ေရာဂါၾကိဳတင္
ကာကြယ္နုိင္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။

ခါးတဲ႔စားစရာ။

သံပရာသီးရဲ႔အခြံ၊ လက္ဖက္ေျခာက္၊ အမည္းေရာင္ ေခ်ာ႔ကလက္ အစ ရွိတဲ႔ စားစရာထဲမွာ ကင္ဆာနဲ႔ နွလုံး
ေရာဂါကုိ ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးနုိ္င္တဲ႔ဓါတ္ေတြ ပါတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။

အနံ႔ျပင္းတဲ႔စားစရာ။

မုန္လာဥစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ စတဲ႔ အနံ႔ျပင္းျပင္း ထြက္တတ္တဲ႔ စားစရာေတြထဲမွာကင္ဆာေရာ
ဂါကုိ ၾကိဳတင္ကာကြယ္နုိင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ဥပမာ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ လူသားရဲ့ က်န္းမာေရးေစာင္႔တပ္လုိ႔
ေတာင္တင္စား ေခၚေဝၚေလ႔ ရွိပါတယ္။

အနံ႔ထူးတဲ႔ စားစရာ။

နံနံပင္၊ သစ္ကတုိးေမႊးရြက္ စတဲ႔ စားစရာေတြထဲမွာ အေမႊးနံ႔ နည္းနည္းပါေပမယ္႔ အဲဒီအေမႊးနံ႔က ေတာ္
ေတာ္ထူးပါတယ္။ နံနံပင္ထဲမွာ ဗုိရြန္ဓါတ္ မ်ားျပီး၊ ဗုိရြန္ဓါတ္ဟာ လူကုိယ္ခနၵာမွာ သတၳဳ အာဟာရဓါတ္ေတြ
စုပ္ယူဖုိ႔အတြက္၊ အရုိး ပုိမုိ ခုိင္မာေစဖုိ႔ အတြက္ အက်ိဳးျပဳနုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔မုိ႔ အသက္ ၄၀ေက်ာ္နဲ႔ အ
သက္ၾကီး ဘုိးဘုိးဘြားဘြားေတြက နံနံပင္နဲ႔ သစ္ကတုိးေမႊးရြက္ကုိ ေရြးစားသင္႔တယ္။
ဒါ႔အျပင္ နံနံပင္ထဲမွာ သံဓါတ္၊ ကယ္ရီဆီယံဓါတ္၊ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ ဗီတာမင္ စီ စတာေတြလည္းမ်ားျပီး၊ေသြး
အခ်ိဳဓါတ္ ညီမွ်ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးနုိင္ပါတယ္။

Copy from http://myanmar.cri.cn/666/2013/04/01/1s24804.htm