သင့္က်န္းမာေရး အစာလည္းေဆး
2013-11-18
က်န္းမာျခင္းဆုိတာ လူတုိင္းအတြက္ မရွိမျဖစ္လုိအပ္တဲ့ လာဘ္တစ္ပါး ျဖစ္ပါတယ္။
ေရာဂါဘယမ်ဳိးစုံၾကားက ဒီေန႔ကမာႀၻကီးမွာ ထာ၀စဥ္က်န္းမာေရးေကာင္းႏုိင္ဖုိ႔ဆုိရင္ ၾကဳိတင္ကာကြယ္ေရးနည္း
လမ္းေတြကုိ သိရွိလုိက္နာဘို႔ သိပ္ကုိအေရးႀကီးလွပါတယ္။
အဲဒီလုိနည္းလမ္းေတြထဲကမွ ေန႔စဥ္သုံးအစားအစာေတြကုိ မွန္မွန္ကန္ကန္ေရြးခ်ယ္စားသုံးႏုိင္မႈဟာလည္း က်န္း
မာေရးအတြက္ နည္းလမ္းတသြယ္ျဖစ္ပါတယ္။
အစားအစာေတြရဲ့အာနိသင္ကုိသိရွိၿပီး လက္ေတြ႔က်င့္ၾကံမယ္ဆုိရင္ အစာစားတာဟာ ေဆးတစ္မ်ဳိးကုိ အလုိလုိမွီ
၀ဲလုိက္သလုိပါပဲ။
ဒါေၾကာင့္ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာျဖစ္ေစဖုိ႔ က်န္းမာေရးကုိအေထာက္အကူျဖစ္ေစမယ့္ အေကာင္းဆုံး
အစားအစာစာရင္းကုိ တင္ဆက္လုိက္ရပါတယ္။
အေကာင္းဆုံး ဟင္းသီးဟင္းရြက္
အာဟာရဓါတ္မ်ားျပားၿပီး ကင္ဆာေရာဂါကုိလည္း ခုခံနုိင္တဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကုိ အေကာင္းဆုံးေသာ ဟင္းသီး
ဟင္းရြက္လုိ႔ ဆုိနုိင္ပါတယ္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားစြာထဲကမွ ကဇြန္းဥဟာ ဗီတာမင္ဓါတ္မ်ားျပားၿပီး ကင္ဆာကုိလည္း ခုခံနုိင္လုိ႔ ဟင္းသီးဟင္း
ရြက္ရဲ့ ပထမတန္းစားေနရာမွာ ရွိပါတယ္။
ကင္ဆာကုိခုခံနုိင္တဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကေတာ့
မွ်စ္္နီ၊
အစိမ္းေရာင္ ေဂၚဖီပန္း၊
ေဂၚဖီထုပ္၊
ေဂၚဖီပန္း၊
တရုတ္နံနံပင္၊
ခရမ္းသီး
ငရုတ္သီး(အစပ္မဟုတ္) တုိ႔ ျဖစ္ပါတယ္။
အေကာင္းဆုံး သစ္သီးမ်ား
သစ္သီးထဲမွာ ဗီတာမင္ဓါတ္၊ အမွ်င္ဓါတ္၊ သတၱဳဓါတ္၊ ကယ္လုိရီ စတာေတြကုိေပးစြမ္းနုိင္တဲ့ အာဟာရ အေကာင္း
ဆုံးသစ္သီးအမည္စာရင္းထဲမွာ
သေဘၤာသီး၊
သခြါးခ်ိဳသီး၊
စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊
လိေမၼာ္သီး၊
ေရွာက္သီး၊
ေစာင္းလ်ားသီး၊
သရက္သီး၊
ဘဂၤလား ဆီးသီး၊
တည္သီး၊
ဖရဲသီး တုိ႔ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
အေကာင္းဆုံး အသားဟင္း
ငန္းသားနဲ႔ ဘဲသားထဲမွာ ပါတဲ႔အဆီဓါတ္ပမာဏဟာ ဝက္သား၊ အမဲသားနဲ႔ ဆိတ္သားထက္ မနည္းေပမယ္႔ ဓါတု
ပစၥည္းကေတာ႔ သံလြင္ဆီနဲ႔ နီးစပ္ျပီး က်န္းမာေရးအတြက္ (အထူးသျဖင္႔ နွလုံးအတြက္) အက်ိဳးရွိပါတယ္။
ဂ်ာမဏီပညာရွင္မ်ားကေတာ့ၾကက္သားကုိ ပရုိးတင္ဓါတ္ရဲ့ အေကာင္းဆုံးအရင္းအျမစ္ျဖစ္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ၾကက္သားထဲမွာ ပါရွိတဲ့အဆီဓါတ္ဟာ အမဲသားထက္ အမ်ားႀကီးနည္းပါတယ္။
ယုန္သားဟာ အသားအရည္ကုိ ႏူးညံ့လာေစနုိင္ျပီး ဝိတ္ေလွ်ာ့ဘို႔အတြက္လည္း အက်ိဳးရွိနုိင္ပါတယ္။
ဒါ႔အျပင္ ငါးစားရင္္ ဦးေနွာက္နဲ႔ နွလုံးအတြက္ အက်ိဳးရွိနုိင္တာေၾကာင္႔ ငါးဟာလည္း အသားဟင္းစာရင္းရဲ့ ထိပ္ဆုံး
ေနရာမွာ တည္ရွိေနပါတယ္။
ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ အက္ဆစ္ဓါတ္နဲ႔ အယ္လ္ကာလုိင္းဓါတ္ ညီမွ်လာေစနုိင္တဲ့အစားအစာ
အသား၊ ၾကက္ဥဘဲဥ၊ ဆန္၊ ဂ်ံဳမုန္႔၊ သၾကား စတဲ႔ လူေတြအဓိက,စားေနၾကတဲ႔ အစားအစာေတြကို အက္ဆစ္ဓါတ္
အစားအစာလုိ႔ ေခၚပါတယ္။
အဲဒီ အစားအစာေတြကုိ အစာေခ်ၿပီးတဲ႔ေနာက္ ေသြးထဲမွာ အက္ဆစ္ဓါတ္တုိးလာေစနုိင္လုိ႔ က်န္းမာေရးကုိ ထိ
ခုိက္တတ္ပါတယ္။
ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ အက္ဆစ္ဓါတ္နဲ႔ အယ္လ္ကာလုိင္းဓါတ္ ညီမွ်လာေစနုိင္ဘို႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီး၊ ႏြားနုိ႔၊ အ
စရွိတဲ႔ အယ္လ္ကာလုိင္းဓါတ္ အစားအစာေတြကုိလည္း စားရပါတယ္။
အယ္လကာလုိင္ဓါတ္အစားအစာေတြထဲမွာ ပင္လယ္ေရညွိဟာ အယ္လ္ကာလုိင္းဓါတ္ အမ်ားဆုံးပါရွိလုိ႔ အယ္လ္
ကာလုိင္းဓါတ္အစားစားရဲ့ ခ်န္ပီယံလုိ႔ လူေတြက အမႊန္းတင္ေခၚေဝၚေနၾကပါတယ္။
သီတင္းပတ္ တစ္ပတ္အတြင္း ပင္လယ္ေရညွိ ၃ ခါ၊ ၄ ခါေလာက္စားရင္ ေသြးထဲမွာ အက္ဆစ္ဓါတ္နဲ႔ အယ္လ္ကာ
လုိင္းဓါတ္ ညီမွ်မႈကုိ ထိန္သိမ္းထားနုိင္တယ္လုိ႔ အာဟာရပညာရွင္တုိ႔က ဆုိပါတယ္။
Copy from http://myanmar.cri.cn/666/2013/11/18/1s28217.htm