• မိုးေလးမ်ိဳး၊ လူေလးမိ်ဳး၊ ျမင္းေလးမ်ိဳး၊ သစ္ပင္ေလးမ်ိဳး ႏွင့္ ဒုကၡသည္ေလးမ်ိဳး
  • အပစ္အခတ္ရပ္စဲေရးစာခ်ဳပ္အေပၚ KNU၏သေဘာထား ဆက္သြယ္ေမးျမန္းခ်က္
  • ကရင္လူမ်ိဳးတို႔ သိသင့္သိထိုက္ေသာ လဆန္း လဆုတ္ အေခၚအေ၀ၚမ်ား
  • ေဖါဟ္အု္တါ ယဲါမိင္
  • လာခုဂ္ခါင္ၟစူး ဟွံင္ယုဂ္

Wednesday, May 7, 2014

အေအးမိေ၀ဒနာ ဒါေတြစားၿပီး ဒါေတြေရွာင္ပါ


အေအးမိေ၀ဒနာ ဒါေတြစားၿပီး ဒါေတြေရွာင္ပါ

 2014-05-07

အေအးမိတာဟာေနရာေဒသေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာျဖစ္ေလ့ရွိပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ရာသီဥတုအကူးအေျပာင္းနဲ႔ ေျမစိမ္းေရစိမ္းသုိ႔ေရာက္စအခ်ိန္မ်ဳိးေတြမွာ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
အေအးမိတဲ့အခါ အစားအစာသိပ္မစားခ်င္တာမ်ဳိး ခံစားမိတတ္ပါတယ္။
ေအာက္ပါစားစရာ ငါးမ်ိဳးကုိစားရင္ အေအးမိေရာဂါ ပုိမုိျမန္ဆန္စြာ သက္သာလာေစနုိင္ပါတယ္။

ဆား၊ဆီနည္းတဲ့ ဟင္းခ်ိဳနဲ႔ ဆန္ျပဳတ္
အေအးမိတဲ႔အခါ လူရဲ့အစာအိမ္နဲ႔အူ လည္ပတ္မႈ အားနည္းတတ္ပါတယ္။
ဆားနဲ႔ဆီနည္းတဲ႔ ဆန္ျပဳတ္နဲ႔ဟင္းခ်ဳိကုိေသာက္သုံးရင္ အာဟာရစုပ္ယူတာ လြယ္ကူေစတဲ႔အျပင္ ဟင္းခ်ိဳနဲ႔
ဆန္ျပဳတ္ ပူပူေႏြးေႏြးေသာက္ရင္ ေခၽြးထြက္နုိင္လုိ႔ ပုိမုိျမန္ဆန္စြာသက္သာလာေစနုိင္ပါတယ္။
ဒါေပမယ္႔ ေခၽြးထြက္ ၿပီးတဲ့အခါေရကုိေတာ႔ အခ်ိန္မီ ျပန္ေသာက္သင္႔ပါတယ္။

ၾကက္၊ငါး ေပါင္း
အားနည္းတဲ႔အခါ ပရုိးတင္းဓာတ္ကုိ ပုိ ျဖည္႔စြက္သင့္ပါတယ္။
ၾကက္သားနဲ႔ ငါးထဲမွာ လူ႔ခႏၶာာကုိယ္အတြက္လုိအပ္တဲ့ ေအမီနုိအက္စစ္မ်ိဳးစုံ ပါရွိၿပီး အသားထဲမွာပါတဲ့ ပရုိ
တင္းဓာတ္ဟာလည္း အစာေၾကလြယ္ပါတယ္။

မုန္လာဥ
မုန္လာဥထဲမွာပါတဲ့ ဓာတ္ဟာ အေအးမိေရာဂါကုိ ႀကဳိတင္ကာကြယ္ေရးနဲ႔ သလိပ္မ်ားလာတာကုိ ေလ်ာ႔ပါး
လာေစနုိင္ပါတယ္။
မုန္လာဥေရနဲ႔ ခ်င္းရည္ကုိ ေရာၿပီး ေရေႏြးနဲ႔ ေဖ်ာ္ေသာက္ရင္ ပုိစြမ္းတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ။
ၾကက္သြန္နီဟာ အနံ႔ျပင္းေပမဲ့ အေအးဒဏ္နဲ႔ အေအးမိတာေတြကုိ ခုခံနုိင္ပါတယ္။
ဗုိင္းရပ္စ္ပုိးကုိလည္း အသင္႔အတင္႔ခုခံနုိင္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ီ စားရင္ အစာအိမ္နဲ႔ အူထဲ အစာေခ်ရည္ တုိးလာေစနုိင္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ထဲမွာ propylene sulfide ဓာတ္ပါၿပီး ဗုိင္းရပ္စ္ပုိးေတြကုိ ခုခံနုိင္စြမ္းရွိပါတယ္။

ပ်ားရည္
ပ်ားရည္ထဲမွာ ဇီဝဓာတ္မ်ိဳးစုံပါၿပီး လူခနၶာကုိယ္ရဲ့ခုခံနုိင္စြမ္းကုိ တုိးလာေစနုိင္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္မုိ႔ ေန႔စဥ္ နံနက္နဲ႔ညတုိင္း ပ်ားရည္ေသာက္သင့္တယ္လုိ႔ တုိက္တြန္းအပ္ပါတယ္။

Copy from http://myanmar.cri.cn/666/2014/05/06/1s30901.htm