• မိုးေလးမ်ိဳး၊ လူေလးမိ်ဳး၊ ျမင္းေလးမ်ိဳး၊ သစ္ပင္ေလးမ်ိဳး ႏွင့္ ဒုကၡသည္ေလးမ်ိဳး
  • အပစ္အခတ္ရပ္စဲေရးစာခ်ဳပ္အေပၚ KNU၏သေဘာထား ဆက္သြယ္ေမးျမန္းခ်က္
  • ကရင္လူမ်ိဳးတို႔ သိသင့္သိထိုက္ေသာ လဆန္း လဆုတ္ အေခၚအေ၀ၚမ်ား
  • ေဖါဟ္အု္တါ ယဲါမိင္
  • လာခုဂ္ခါင္ၟစူး ဟွံင္ယုဂ္

Tuesday, April 14, 2015

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ရဲ့အျမစ္နဲ႔ ေရာဂါ ကုသနုိင္ အပိုင္း ၂


ဟင္းသီးဟင္းရြက္ရဲ့အျမစ္နဲ႔ ေရာဂါ ကုသနုိင္
အပိုင္း ၂

2015-04-10

ကန္စြန္းရြက္ အျမစ္

ကန္စြန္းရြက္ထဲမွာ ပရုိတိန္းဓါတ္၊ ဆီဓါတ္၊ ဗီတာမင္ B1 B2 C စတာေတြပါဝင္ၿပီး အပူက်ေစျခင္း၊ဆီးရႊင္ေစ
ျခင္း၊အဆိပ္ေျပေစျခင္း စတဲ့အစြမ္းရွိတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ရဲ့အျမစ္ ဂရမ္ ၁၂၀ကုိ ေရနဲ႔ ျပဳတ္ၿပီးစားတဲ့နည္းနဲ႔ ဝမ္းကုိက္နာကုိ ကုသနုိင္တယ္။
ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ဒဏ္ရာေၾကာင္႔ ေရာင္နာေနတဲ႔ေနရာမွာ အုံထားရင္ ေရာင္နာတာေပ်ာက္ကင္းေစ
ႏိုင္တယ္။
ကန္စြန္းျမစ္ျပဳတ္ေရကုိ ပလုတ္က်င္းတဲ့နည္းနဲ႔ သြားပုိးစားျခင္း၊သြားကုိက္ျခင္းတုိ႔ကုိ ကုသနုိင္တယ္။

Copy from http://myanmar.cri.cn/666/2015/04/10/1s36450.htm



ကန္စြန္းရြက္၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

သင့္ခ်စ္ဇနီးက ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္၊ ကန္စြန္းရြက္သုပ္၊ ကန္စြန္းရြက္ခ်ည္ရည္ဟင္း စသျဖင့္ ကန္စြန္းရြက္ကို ပင္တိုင္စံ ဟင္းတစ္ခြက္လို မပါမျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္ေကၽြးတဲ့အခါ “ဒီေန႔လည္း ကန္စြန္းရြက္ပဲလားကြာ” ဆိုၿပီး မညည္းတြားလိုက္ပါနဲ႔။ ကန္စြန္းရြက္မွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ B1၊ ဗီတာမင္စီ၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ သံဓာတ္၊ ကာ႐ိုတင္း စတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ တန္ဖိုးမျဖတ္ႏိုင္တဲ့ အရြက္တစ္မ်ဳိးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

(၁) အိပ္ေရးဝဝ အိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ အိပ္မေပ်ာ္တဲ့သူ ဒါမဟုတ္ အိပ္ေပ်ာ္ဖို႔ ခက္ခဲတဲ့သူေတြအတြက္ အိမ္သံုး သဘာဝ ေဆး
တစ္လက္လိုမ်ဳိး အသံုးဝင္ပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ အိပ္ေမာက်ေအာင္ လႈံ႔ေဆာ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိလို႔ပါ။
ကန္စြန္းရြက္ကို စားရင္ အခ်ိန္ၾကာၾကာ အိပ္ေပ်ာ္ေစတာမ်ဳိး မဟုတ္ဘဲ အိပ္စက္မႈ အရည္အေသြးကို ျပည့္ဝ
ေစတာေၾကာင့္ ႏိုးထလာတဲ့အခါ လန္းဆန္းေစႏိုင္ပါတယ္။

(၂) ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္မွာ အေလးခ်ိန္တူ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထက္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ေလးဆ ပိုမိုပါဝင္ၿပီး ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္
မႈက ၁၂ ဆ ပိုမ်ားကာ ကာ႐ိုတင္းဓာတ္လည္း ပိုမိုပါဝင္ပါတယ္။
ကန္ဇြန္းရြက္မွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း လႈပ္ရွားမႈကိုေကာင္းမြန္ေစ
ၿပီး ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္။
ကန္ဇြန္းရြက္ကိုစားၿပီးခ်ိန္မွာ အူထဲရွိ အက္စစ္ဂုဏ္သတၱိကိုေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္ အူလမ္းေၾကာင္းရွိFlora
မမွ်တမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာ တားဆီးေပးတဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။

(၃) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ကို ဝမ္းႏုတ္ေဆး၊ သန္ခ်ေဆးအျဖစ္ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက ယံုၾကည္ၾကသ
လို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်လုိသူေတြအတြက္လည္း ေကာင္းပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ၊ လိပ္ေခါင္းျဖစ္တာေတြကို သက္သာေစသလို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လို
သူေတြ အတြက္လည္း တျခားအစားအေသာက္ေတြ ေနရာမွာ အစားထိုးစားသင့္တဲ့ အစာပဲျဖစ္ပါတယ္။

(၄) ေသြးဖိအားကို ထိန္းေပးပါတယ္။
ေသြးတိုးေနသူေတြမွာ ကန္စြန္းရြက္ကို စားေပးရင္ ေသြးဖိအား ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ ေသြးေၾကာထဲရွိ အဆီေတြကင္းေဝးေစေရးအတြက္ အေရးပါပါတယ္။

(၅) သိုင္းရိြဳက္ဂလင္းရဲ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္မွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ နည္းၿပီး ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီ၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊ ဆလဖာ၊ သြပ္
(ဇင့္)၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ အိုင္အိုဒင္းနဲ႔ သံဓာတ္တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ သိုင္းရြိဳက္ဂလင္းရဲ့ လုပ္ငန္း
ေဆာင္တာေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သလို ႏွလံုးေရာဂါ
ကိုလည္း ကင္းေဝးေစပါတယ္။

(၆) ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ကို သုပ္ၿပီး စားတာေၾကာင့္ ပန္းနာရပ္က်ပ္ေရာဂါ၊ အေအးမိတာ၊ ေခ်ာင္းဆိုးတာနဲ႔ ေလႁပြန္
ေရာင္ရမ္းတာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္မွာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ အမ်ားအျပားပါဝင္ကာ အဆိပ္တားအာနိသင္၊ ေရာင္ရမ္းမႈက်ေစတဲ့ အာနိ
သင္၊ ဆီးသြားေစတဲ့ အာနိသင္နဲ႔ အိပ္ေမာက်ေစတဲ့ အာနိသင္ေတြကို ရရွိေစပါတယ္။

(၇) ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္မွာ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့အျပင္ အင္ဆူလင္လို အာနိသင္လည္း ရွိကာ ဆီးခ်ဳိေသြး
ခ်ဳိေရာဂါ ကာကြယ္ေရးအေနနဲ႔ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

(၈) အဆိပ္ေျပေစပါတယ္ ကန္စြန္းရြက္ကို အဆိပ္ေျပေစတဲ့ ေဆးတစ္လက္လို အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
အစားမွားတာေၾကာင့္ ေအာ့အန္တဲ့ ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစတယ္လို႔ ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္မွာပါတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ကင္း
စင္ေစတာေၾကာင့္ ေရာဂါမ်ားစြာ၊ အထူးသျဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ကန္စြန္းရြက္ရဲ႕ တျခား က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကေတာ့
- ရာသီလာစဥ္ နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
- ေခါင္းကိုက္တာ၊ သြားကိုက္တာကို သက္သာေစပါတယ္။
- ေဗာက္ထတာနဲ႔ အေရျပား ျပႆနာေတြအတြက္ အသံုးဝင္ပါတယ္။
- အနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
- နာ့ဗ္ေၾကာရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

Copy from http://draungsan.blogspot.com/2013/09/blog-post_14.html